Bra att veta om Labrador retriever

Uppfödare av jaktlabrador och

strävhårig tax

 

Labradoren som hundras

De flesta hundägare har valt sin/sina hundraser med noga eftertanke. Kanske har man ett speciellt syfte med sin hund; jakthund, brukshund, trogen träningskompis i skidspåret eller en hund enbart för sällskap.


För oss är valet av Labrador självklart utifrån flera aspekter. Det är en robust, vänlig och mycket godmodig hund. Den har en stor dådkraft och liten skärpa vilket förenklat sett kan sammanfattas i att den har ett mycket vänligt sinnelag och är stabil i sin mentalitet.


Det är en allsidig jakthund som älskar att apportera och dessutom en utmärkt eftersökshund. Deras otroliga vilja att vara sin förare till lags gör att den många gånger används som servicehund och ledarhund för synskadade.


Ibland får uppfödare frågan "finns det flera labradorraser", vad är en utställningslabrador, vad är en jaktlabrador etc. När ni läser runt på olika hemsidor, skaffar information och pratar med uppfödare kommer ni bli vasre att det finns olika avelsinriktningar inom rasen.


Vilken Labrador passar er? Besök, prata med flera olika uppfödare - bilda er en egen uppfattning om vilken Labrador som passar bäst i er familj.


På SKK finns en sammanfattande text på sidan köpahund.se

http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/labrador-retriever/


Intressanta länkar/texter gällande hälsorelaterade frågor för Labrador finns att läsa  på Svenska kennelklubbens hemsida


HD: (Höftledsdysplasi) Läs gärna mer i SKKs Information om röntgenkontroll av leder


ED: (Armbågsdysplasi) Läs gärna mer i SKKs Information om röntgenkontroll av leder


Optigen: Är hunden testad Optigen A innebär det att den aldrig kan få den obotliga ögonsjukdomen prcd-PRA. Hunden kan inte lämna sjukdomen vidare till sina valpar. Parar man två hundar som båda är Optigen A, blir även deras avkommor Optigen A, sk. hereditärt fri.


Ögonlysning: är en undersökning av hundens ögon för att hitta tecken på ärftlig ögonsjukdom

Kennel Northline - www.northline.nu - Labrador retriever * Strävhårig tax* Cocker spaniel